Születés Hete a PetJEsben

A 2003-ban útjára indult, évente május 5. és 12. között megrendezésre kerülő rendezvénysorozat mára igazi mozgalommá nőtte ki magát. Az érdeklődők az ország több településén találkozhatnak egymással, illetve a várandóssággal, szüléssel, születéssel, gyermekneveléssel kapcsolatos, hasznos információkkal. A rendezvény megrendezésén túl, a „Születés Hete” egész évben arra törekszik, hogy erősítse a párbeszédet a különböző szemléletű szakmai és civil csoportok között.

 

Közös célunk az, hogy segítsük a családokat abban, hogy a szülés ne csak megtörténjen velük, de kisbabájuk világra hozatala életüknek valóban egyik legemlékezetesebb, legszebb élménye lehessen.
Ehhez a mozgalomhoz csatlakozott egyesületünk, a Petőfitelep Jövője Egyesület (PetJEs) 2013-ban. Azóta a május 5. és 12. közötti időszakban, egésznapos programot szervezünk, közösen a helyi Védőnői Szolgálat munkatársaival.
2015. május 9-én, szombaton a „Családdá válás ünnepe” mottóval rendeztük meg, egész napos rendezvényünket, hiszen azt gondoljuk és valjuk, hogy a család a gyermek születésével kezdődik. A programok helyszíne a Katona József u. 23. szám alatti PETJES Családi Napközi és Közösségi Ház volt.
A nap programját 3 részre osztottuk, a kezdő részben, a születéssel kapcsolatos információkat osztják meg előadóink a leendő és gyakorló szülőkkel és nagyszülőkkel. A program 9 órától indult, a helyi Védőnői Szolgálat képviseletében Harmati Lilla várandóssággal kapcsolatos előadásával, tanácsadásával, vendége lesz Dr. Bakó Ferenc, a Bács- Kiskun Megyei Kórház szülész-nőgyógyász szakorvosa, majd 10 órától Kozma Bernadett, a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház szülésznőjének, a „Szülés utáni napok a kórházban, a szakemberek szemével” című előadása következett. 
A nap programjának második részét a megszületett gyermek és annak egészsége köré szerveztük. A tavaly már nagy érdeklődés mellett megtartott kisgyermek elsősegély- és életmentő tanfolyamot ismételtük meg 11 és 14 óra között, a Magyar Vöröskereszt kalocsai munkatársainak és vezetőjük Szeitzné Nyírő Csilla segítségével. 
A záró részben a gyermekes családokat szólítjuk meg szakemberek segítségével életvezetési tanácsokkal, babahordozási tanácsadással. 
14 órától Ács Róbert életvezetési tanácsadó előadása a szülő-gyermek kapcsolat, nevelési problémák, konfliktuskezelés rejtelmeibe vezette az érdeklődőket. Majd 15 órától, a solti Alapszolgáltatási Központ Gyermekjóléti Szolgálatának családgondozói mutatják be intézményüket és annak feladatát. 16 órától Mátyus Éva babahordozási tanácsadó próbahordással egybekötött hordozókendős bemutatóját, előadását láthatták.
A napot 17 órától, a sikeres „Kerekítő Mondókás Móka” zenés-játékos foglalkozásunkkal zártuk, a programot ahogyan eddig is, Halmai Nóra foglalkozásvezető tartja.
Előadóinkat az előadások után kérdezhették is a témákban. 
Programjain INGYENESEK, ahogyan a nap során családi napközink szintén ingyenes gyermekfelügyeletet biztosított a programok látogatói számára, továbbá a rendezvény ideje alatt kedvezményes beiratkozási lehetőség is nyílt a családi napközit igénybe venni kívánók számára.
Az anyukák részére nyugodt szoptatási, pelenkázási és ételmelegítési lehetőség biztosítunk!

A programon készült további fotók a www.facebook.com/Petjes.csana oldalon tekinthetők meg.