KÖSZ (Közösségi Önkéntes Szolgálat) pályázat

Kedves Önkéntes Diák!

Az alábbiakban minden fontosabb információt megtudhatsz az "PETJES Tettek a gyermekekért" című programunkról, amelyhez Te is csatlakozhatsz, amennyiben nálunk szeretnéd eltölteni az iskolai közösségi szolgálatot.
Egyesületünk a Petõfitelep Jövõje Egyesület(PetJEs) megalakulása óta tevékeny részese és alakítója Solt városának, és annak Petõfitelep városrészének. Tagjaink és önkénteseink az eltelt  4 év alatt komoly eredményeket tudnak felmutatni, hogy hogyan kell önkéntes formában alakítani közösségi tereinket, hogyan lehet hozzájárulni a közjóhoz. 

Jó volna, ha bennetek fiatalokban (is) tudatosíthatnánk, hogy nem csak jogaitok vannak, hanem kötelességeitek is, és ezek között fontos helyet kellene kapnia a közjó gyarapításának, az önzetlen segítésnek, a nagyobb közösség életében való tevékeny részvételnek.

 

Nem volt véletlen az a kormányzati szándék, hogy 2012. szeptember 1-jétől, az érettségi vizsgára bocsátás feltételeként, 50 óra közösségi szolgálat elvégzéséhez kötötte. Ha ezt teljesítened kell, akkor nálunk jó helyen jársz, hiszen “ PETJES Tettek a gyermekekért” program keretében minimum húsz órányi közösségi szolgálat elvégzését tudjuk biztosítani számodra.

A MOL által támogatott pályázatunkhoz, olyan környezetünkben található oktatási intézményeket kerestünk partnernek, ahová solti diákok is járnak, akiket a késõbbiekben is önkénteskedésre tudunk sarkalni, az által is, hogy naponta szembesülnek az elvégzett munkájukkal és sűrűn találkoznak az általuk segítettekkel. 

 

Hosszú távon is fontos célunk, hogy a Ti fiatalok is megtapasztalhassátok az önzetlen részvétel és a másokon való segítés élményét. Úgy gondoljuk, hogy az ilyen tapasztalatokat szerző fiatalsággal esélyünk lehet arra, hogy egy emberibb,szolidárisabb társadalomban éljünk. Az iskolai közösségi szolgálat során a másokon való segítés és a személyes fejlődés egyformán hangsúlyos.
A projektünkben az alábbi követelményeket tűztük ki:
-tevékenységnek legyen értelme és illeszkedjen a diákok egyéniségéhez;
-tanulási célokat szolgáljon, amelyek éppúgy kapcsolódhatnak elméleti tárgyakhoz, mint a kompetenciafejlesztéshez;
-segítse elő a másság elfogadását és a résztvevők közötti kölcsönös tisztelet fontosságának megértését;
- együttműködő, kölcsönösen hasznos és közösségi igényre irányuló legyen;

Ha ezt az 50 órát gyerekek között, jó hangulatban szeretnéd eltölteni, várunk Téged is! Hívd a barátodat, barátnődet is! Gyertek együtt!

2015-ben a Petőfitelep Jövője Egyesület intézménye, a PETJES Családi Napközi és Játszóház, valamint a dunaföldvári Magyar László Gimnázium együttműködéseként jött létre a „PETJES, tettek a gyermekekért” projekt, mely során a megfelelő előkészítést, felkészítést követően egy 9 hetes, nyári programsorozat keretében találkozhattak a diákok és a csana kis gondozottjai. 
A program során a diákok megtapasztalták az adás örömét és az elfogadás képességét, megismerték jobban önmagukat, tágult világképük és társadalmi felelősségvállalásuk. A program célja volt, hogy folyamatosan erősödjön bennük a szociális érzékenység és elköteleződés. Ez a tapasztalat a tanulmányi, közösségi és lelki fejlődést segítő programok sorába illeszkedjen. Mindezek mellett a közösségi szolgálatos diákok hatékony segítséget nyújtottak a PETJES Nyári Napközi 31 ellátottja számára is, akik nemcsak Soltról, hanem Apostagról, Dunaegyházáról és Dunaföldvárról is érkeztek hozzánk.
Végül összesen három középiskola 6 diákja vett részt a feladatok megvalósításában, akiknek személyenként 32-50 órányi közösségi szolgálat elvégzését tudta biztosítani az egyesület.
A résztvevő diákok a nélkülözhetetlen segítői munkákban, aktívan vettek részt. Nagyra becsüljük, az általuk végzett munkát, mert hasznos tagjai és komoly segítségei voltak a Nyári Napközi csapatának, munkájukkal hozzájárultak egyesületünk hírnevének erősítéséhez is.
Kedves Anna, Eszter, Klaudia, Máté, Orsi és Zsófi KÖSZÖNJÜK munkátokat!


Amennyiben további kérdésed van a lenti elérhetőségeinken kereshetsz bennünket:

telefon: +36-30-636-88-41

 

Kapcsolódó dokumentumok: