Családháló díj

Rangos szakmai elismerés a PetJEsnek

Albert Schweitzer, Nobel-békedíjas orvos filozófus, 1896-ban, arra az elhatározásra jutott, hogy legfeljebb harmincéves koráig él a tudományoknak és a művészeteknek, ezután olyan hivatásnak szenteli magát, amivel közvetlenebbül szolgálhatja az emberiséget. Ez időből származó gondolatával “A legszebb emlékműved embertársaid szívében áll” indította útjára 2012-ben a Családháló-díjat a Családháló közössége.

 

A Családháló közösségének célja, hogy Családháló-díjjal tünteti ki, az olyan a gyermekvállalásért, gyermeknevelésért, gyermekek egészségéért felelősen tevékenykedő szakembereket, intézményeket, akik évről-évre a gyermekekért való munkájuk során különösen sokat, vagy kiemelkedőt tettek a családokért. A díj erkölcsi elismeréssel jár a Családháló olvasóinak jelölése nyomán és a Családháló, valamint partnereinek döntése alapján kerül kiosztásra. 
2015-ben a díjátadó gálát június 13-án, Budapesten, a Károlyi-Csekovics Rezidencián, a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal dísztermében rendezték meg, ahol a díjazottak oklevelet kaptak.
A Családháló Díj idei fővédnöke Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, aki megnyitó beszédében két fontos dolgot hangsúlyozott, mellyel mi is teljesen tudunk azonosulni. Az egyik, hogy teremtsük meg a 3 év alatti gyermekek esélyegyenlőségét, mely szerint kapja meg ugyanazon lehetőséget a fejlődéséhez minden gyermek, éljen bárhol az országban. A másik fontos dolog talán a legfontosabb, ha nem a legfontosabb, hogy a szülők mindennap a legféltettebb kincsüket a gyermeküket bízzák ránk.
Itt szeretném megköszönni a szülőknek azt a töretlen bizalmat, mellyel nap, mint nap megtisztelik családi napközinket.
Számos egyéb díjat osztottak ki az alacsony színvonalúnak nem mondható gálán, gyermekorvosi, védőnői, bölcsődei nevelői egyéni és intézményi kategóriákban egyaránt. A PetJEs, a  „2014-es év családi napközije” kategóriában volt érdekelt, ahol első helyezést értünk el. A kategória további jelöltjei voltak:

Angyalkert és Pöttöm Palota Családi Napközi, Székesfehérvár
Babusgató Családi Napközi, Budapest (Óbuda)
Heidi Német Nemzetisègi Családi Napközi - Pilisszentiván
Kaposszerdahelyi Családi Napközi (2013. év családi napközije!)

Az országos elismerés rangját emeli, hogy a jelölés kivülről érkezett, melyet a Családháló közössége és zsürije nemcsak megerősített, hanem díjjal is jutalmazott. Az eredmény erkölcsi elismerése a kiemelendő elsősorban, a díjátadón részt vettek a fővédnök mellett Rétvári Bence, a közigazgatási minisztérium államtitkára és Paulik András, a Családháló.hu főszerkesztője is, akik a felvezetőből is megismerhették a solti családi napközi nevét és tevékenységét is. A gratuláció mellé egy szép bekeretezett oklevelet, valamint egy-egy éves Képmás -, illetve Family magazin előfizetést és a Harmat Kiadó felajánlásából egy könyvcsomagot kaptunk. Az MTI már aznapi közleményében- amit több vezető hírportál is átvett - írt a Bács-Kiskun megyei Solt családi napközijének, a PETJESnek sikeréről, öregbítve ezzel a város hírnevét.
Ma Magyarországon valamivel több, mint 1000 családi napközi működik, az ellátottak száma meghaladja a 12 ezer főt. Ezeket a számokat látva azt gondolom, hogy ennek a díjnak értékét növeli, hogy egy kisvárosi csana is tud maradandót nyújtani. A siker nemcsak a családi napközi és azt működtető egyesület, hanem az egész közösség sikere is. Adjon erőt ez a díj, és álljon példaként minden helyi, civil kezdeményezés előtt, hogy az erős akarat, a tenniakarás és a közösség ereje sokra képes.
Nem indult zökkenőmentesen, de a nehézségek eredményeképpen a közösség hamar összekovácsolódott, és ennek következtében gyorsan ráállhattunk az érdemi munkára. 
Az általunk elért eredmények vitathatatlanok és gyermekeink fejlődése kézzel fogható. Büszkén mondhatjuk az intézmény hamar beépült a köztudatba, és mostanra eljutott odáig, hogy jóval többen vennék igénybe a napközi szolgáltatásait, mint amennyit az ellátni képes.

Ez a kitüntető Családháló-díj -a korábbi nyertes pályázatokkal együtt - egyfajta visszajelzés, amely tovább erősítí a családi napközi vezetőit, munkatársait és egyesületünk tagjait abban a hitükben, hogy értéket teremtenek, és jót közvetítenek.

Az élet természetesen nem áll meg, a magunk részéről annyit mondhatunk, hogy dolgozunk tovább, megyünk a megkezdett úton, bízva abban, hogy a gyermekek és szüleik számára hasznos és tartalmas időtöltést tudunk biztosítani.
Természetesen itt kell, hogy megköszönjük a családi napközi dolgozóinak odaadó és tagjaink áldozatos munkáját, továbbá azoknak a segítőkész vállalkozásoknak, önkormányzati képviselőknek és önkéntesekneké a segítségét és cljaink megvalósításához nyújtott adományaikat, mellyel hozzájárultak eddigi sikereinkhez. 

Külön köszönet azoknak, akiktől a jelöléseket kaptuk!